Annual Review on the Human Rights Situation of LGBTI People in Europe 2012 : LLH

Annual Review on the Human Rights Situation of LGBTI People in Europe 2012

Publisert:
15.05.12

I dag lanserer Ilga-Europa sin aller første Annual Review of Human Rights Situation of Lesbian, Gay, Bisexual, Trans og Intersex i Europa supplert av Rainbow Map.

Disse publikasjonene vil bli lansert på et arrangement som markerer den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi den 17. mai av Cecilia Malmström, EU innenrikssaker kommisjonær, FN-tjenestemenn, sivilsamfunnsorganisasjoner og LHBT-aktivister fra Øst-Europa.

Den årlige gjennomgangen og regnbuekartet skal gi et helhetlig bilde av den nåværende situasjonen for menneskerettighetene til LGBTI-personer i Europa.

Fra et juridisk perspektiv, viser Ilga-Europa Rainbow Map at ingen av de landene i Europa kan hevde å gi full juridisk likestilling for LGBTI-personer. De fem høyeste scorende land - av maksimalt 30 poeng - er:

Storbritannia (21 poeng)
Tyskland og Spania (20 poeng hver)
Sverige (18 poeng)
Belgia (17 poeng)

Norge følger hakk i hel med 15 poeng.


10 land er i den negative sonen og ikke oppfyller de grunnleggende kravene i standarder for menneskerettigheter:

Moldova og Russland (-4,5 poeng hver)
Armenia, Aserbajdsjan, FYR Makedonia og Ukraina (-4 poeng hver)
Monaco, San Marino og Tyrkia (-3 poeng hver)
Hviterussland og Liechtenstein (-1 poeng hver)

En enkel faktum gjenstår: gjennomsnittlig fortsetter nivået juridisk likestilling å være svært lavt i de fleste land.

Den årlige gjennomgangen gir innsikt i den politiske og sosiale utviklingen som bidrar til å fremme juridisk og sosial anerkjennelse av rettigheter i hele regionen.

På den positive siden, ble store fremskritt oppnådd i 2011 på de internasjonale og europeiske nivåer i form av anerkjennelse av grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet spesielt innenfor asyl og beskyttelse mot vold. Ulike land fortsatte å bevege seg mot utvidelse av rettslig anerkjennelse og like rettigheter til regnbuefamilier, og det er en rekke juridiske forslag for innføring av humane lover angående endring av juridiske navn og kjønn av transpersoner.

På den negative siden, i noen land er det enten ingen fremgang overhode, eller verre, er det beveger seg mot vedtak av lovgivning som kriminaliserer den "propaganda av homofili".

Evelyne Paradis, direktør for Ilga-Europa, sa:
"Ilga-Europa er svært glade for å lansere et nytt verktøy som gir en omfattende menneskerettigheter gjennomgang av situasjonen for LGBTI-personer i alle 49 europeiske land. Vårt regnbuekart og indeksen har allerede vist seg å være svært nyttige og populære verktøy på den rettslige situasjonen. Den årlige gjennomgangen går et skritt videre og ser inn i sosiale og politiske kontekst som påvirker den levde erfaringer fra LGBTI mennesker.

Formell likestilling er bare et skritt mot full sosial inkludering. Og selv her ser vi store forskjeller og hull i Europa - ikke et eneste land kan kreve full juridisk likestilling, og enda mindre sosial likhet. Derfor håper vi at vår Annual Review vil gi et godt grunnlag for deling av beste praksis og skape en dialog mellom statene og LGBTI sivile samfunn. "

Vil du lese hele rapporten? Det kan du gjøre på Ilga Europe sine websider.
Se film om Ilga Europe her.

Finn LLH der du bor:

 

 

LLH Bergen og Hordaland
Strandgaten 6

5013 Bergen

bergen@llh.no

Besøk oss:

Strandgaten 6

6.etg. Inngang Strandgaten
(Svaneapotekbygget) 


Leder:
Daniel Mekki
93637622

 


Organisasjonssekretær


Tore Lirhus

Kontortid: Mandag-fredag mellom kl: 0900-1600

bergen@llh.no
eller 400 62 647


Faste poster i LLH BGH:

Annenhver mandag:
kl 17 - 20: Styremøte

Onsdager:
kl 18.30 - 20.30: Sapfonia øver


Ønsker du info og/eller foredrag?

Ta kontankt på bergen@llh.no